N.G.S. masseur

Deze opleiding leidt je op tot een volwaardig en gediplomeerd masseur. Tijdens de opleiding maak je een keuze tussen de verdieping sport of wellness.

Als wellnessmasseur kun je vervolgens werken bij een wellnessresort, sportschool, beautysalon, in samenwerking met een fysiotherapeut of in je eigen praktijk. Als sportmasseur kun je werken bij een sportclub, in samenwerking met een fysiotherapeut of zelfstandig in je eigen praktijk.

Specialisatie richting wellnessmasseur

In ons drukke leven werken we steeds harder. Bovendien wordt ons werk steeds passiever. We zijn steeds meer zittend aan het werk en dit is uitermate ongezond. Door al deze invloeden kan onze lichaamsbalans behoorlijk worden verstoord, wat fysieke en psychische klachten met zich kan brengen.

Als wellnessmasseur leer je op deze klachten in te springen. Een wellnessmassage is een uitstekend hulpmiddel om verdere overbelasting te voorkomen en fysieke en psychosociale klachten te verminderen. Als wellnessmasseur werk je naar aanleiding van een zorgvraag, maar je biedt tegelijkertijd ook ontspanningsmassages aan.

Specialisatie richting sportmasseur

Bewegen is belangrijk. Ons lichaam is gebouwd om te bewegen. In ons drukbezette leven is het echter soms lastig om nog tijd vrij te maken voor sport. Indien we toch gaan sporten, doen we dit vaak overhaast en belasten we ons lichaam teveel. De kans op spierpijn en blessures is hierbij groot. 

Als sportmasseur heb je de taak om je cliënt voorlichting te geven over een goede leefstijl en sportprogramma’s. Je masseert voor ontspanning of je geeft in sommige gevallen een stimulerende massage. Ook ben je ervoor om eventuele ondersteuning te geven bij het sporten door gewrichten en/of spieren te tapen en/of te bandageren.

Startdata

Schiedam (Thermen Holiday)
Maandag 23 september 2024 dagopleiding

Emst (Veluwse Bron)
Vrijdag 27 september 2024 dagopleiding

Aanmelden

Inschrijven voor deze opleiding kan door het inschrijfformulier op deze pagina in te vullen. Je ontvangt zo spoedig mogelijk (uiterlijk binnen 3 werkdagen) een bevestiging per e-mail waarin de vervolgstappen duidelijk beschreven staan.

Alle informatie

Overweeg jij om een opleiding te gaan volgen? Dan snappen we dat je misschien nog wat vragen hebt. Daarom nodigen we je van harte uit om kennis te komen maken met ons en onze gecertificeerde N.G.S. massageopleidingen. De informatiebijeenkomst vindt plaats bij het WellnessInstituut in Emst en bij het WellnessInstituut in Schiedam. Bekijk dat eerstvolgende data en schrijf je vrijblijvend in voor deze informatiebijeenkomst.

Om de opleiding te volgen is een gerichte vooropleiding niet nodig. Alles wat je moet weten is in het lesmateriaal opgenomen. In deze MBO niveau 4 opleiding word je opgeleid voor het officieel erkende diploma N.G.S. masseur. In het algemeen is er geen vrijstelling van vakken mogelijk. Indien je hier vragen over hebt, kun je contact opnemen met het N.G.S. via info@ngsmassage.nl.

De dagopleiding duurt ongeveer 9 maanden en bestaat uit ca. 17 lessen. De les vindt tweewekelijks plaats van 10:00 tot 16:00 uur. 

Naast de lessen die je krijgt, zal er wel veel thuis moeten worden gestudeerd. Wij willen dit nogmaals benadrukken, omdat de opleiding vaak wordt onderschat. De studiebelasting naast de lesdag bedraagt 6-8 uur per week. Tevens is praktisch oefenen erg belangrijk om de handgrepen en technieken goed onder de knie te krijgen. 

Locatie Veluwse Bron
Les 1 – Vrijdag 16 februari 2024

Locatie Thermen Holiday
Les 1
– Maandag 29 september 2023

Praktijk
Je onderzoekt, neemt waar en stelt een behandelplan samen. Je leert contra-indicaties herkennen (wanneer niet masseren) en indien nodig verwijs je iemand door naar een (sport)arts, manueel- of fysiotherapeut.

Je leert adviezen te geven voor een gezonde leefstijl en houding. Als wellnessmasseur sta je dicht bij de gezondheidszorg. Stress is immers één van de meest voorkomende ‘ziekmakers’ van deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan stijve nekspieren door een verkeerde houding of stress. Je maakt kennis met verschillende massagetechnieken voor de rug, nek, armen en benen. Tevens leer je aanvullende massagetechnieken voor de buik en het gezicht. Je leert per lichaamsdeel/spiergroep een massage uit te voeren. Later in de opleiding leer je een volledige lichaamsmassage/ontspanningsmassage uit te voeren, waarbij je alle technieken samenvoegt.

In de opleiding leer je de technieken van een hotstone massage, Indiase hoofdmassage en algehele klassieke ontspanningsmassage in combinatie met aromatherapie. Onze ervaren en goed onderlegde docenten vertalen de stof op boeiende wijze naar de praktijk van alledag. Het WellnessInstituut is in het bezit van sfeervolle opleidingsruimtes met alle benodigde producten en materialen. 

Theoretische vakken
Naast de praktische vaardigheden wordt tijdens de opleiding Wellnessmassage theoretische kennis van anatomie en fysiologie gedoceerd. Onmisbaar indien je je beroep als masseur wilt uitoefenen. Begrippen worden geleerd in de Latijnse taal. Dit kan als moeilijk worden ervaren, maar de kennis staat centraal voor het begrijpen van alle mechanismen in het menselijk lichaam die de lichaamsbalans in stand houden. Bovendien is het belangrijk medische termen te kennen om goed te kunnen communiceren met collega’s. Naast de vakken anatomie en fysiologie, krijg je de bijvakken kwaliteitszorg en massage theorie. Hierin worden klachtprocedures, hygiëne, wet-en regelgeving en de theorie achter de massage besproken. Tijdens de opleiding wordt hier aandacht aan besteed maar het is belangrijk dat je thuis ook veel zal moeten studeren. Het theorie examen wellnessmassage bevat enkel de twee vakken anatomie en fysiologie. De rest van de vakken zullen tijdens het praktijkexamen worden behandeld.

Portfolio
Gedurende de opleiding maak je een portfolio. In dit portfolio komen vier cliëntendossiers, je theorie-examens en een reanimatie diploma. Reanimatie en AED is geen onderdeel van het lesprogramma. Deze les is wel separaat te volgen bij het WellnessInstituut. Je cliëntendossiers dienen zoveel mogelijk naar waarheid te worden ingevuld.

Praktijk
De sportmasseur onderzoekt, voert functietesten uit, neemt waar en stelt een behandelplan samen. In het behandelplan wordt het massageplan verwerkt en kan er eventueel een tape-plan worden gemaakt. Je leert contra-indicaties herkennen, zodat je weet wanneer je niet mag masseren. En indien nodig verwijs je iemand door naar een (sport)arts, manueel- of fysiotherapeut.

Je leert adviezen te geven hoe men op de juiste manier een bepaalde sport kan uitoefenen. Als sportmasseur kun je samenwerken met een fysiotherapeut of sportarts. Indien er een blessure aanwezig is, verwijs je door naar de fysiotherapeut. Je bent aanwezig indien er ter preventie op het sportveld verzorging moet worden toegepast, getaped of gemasseerd moet worden. Ook kun je de spieren ‘onderhouden’ door regelmatig sportmassages te geven. Je maakt kennis met de verschillende massagetechnieken voor de rug, nek, armen en benen.

Naast het uitvoeren van massages en functietesten en het kunnen tapen en bandageren, word je tijdens de opleiding ook onderwezen in  Reanimatie met AED. Als sportmasseur is het belangrijk om op het sportveld snel in te kunnen springen bij het ontstaan van eventuele blessures. Hiervoor is het verplicht om een EHBO of EHBSO diploma te hebben waar je zelf voor moet zorgdragen. Een EHBSO diploma is in 1 dag te behalen bij een externe partij.

Theoretische vakken
Naast praktische vaardigheden, wordt tijdens de opleiding sportmasseur ook theoretische kennis van anatomie en fysiologie gedoceerd. Begrippen worden geleerd in de Latijnse taal. Dit kan als moeilijk worden ervaren, maar de kennis staat centraal voor het begrijpen van alle mechanismen in het menselijk lichaam die de lichaamsbalans in stand houden. Bovendien is het belangrijk medische termen te kennen om goed te kunnen communiceren met collega’s. Naast de vakken anatomie en fyiologie, krijg je de bijvakken kwaliteitszorg en massagetheorie. Hierin worden klachtprocedures, hygiëne, wet-en regelgeving en de theorie achter de massage besproken. Tijdens de opleiding wordt hier aandacht aan besteed maar het is belangrijk dat je thuis ook veel zal moeten studeren.

Portfolio
Gedurende de opleiding maak je een portfolio. In dit portfolio komen vier cliëntendossiers: je theorie-examens, een E.H.B.S.O. diploma en een reanimatiediploma. EHBSO, reanimatie en AED zijn geen onderdelen van het lesprogramma. Deze lessen zijn wel separaat te volgen bij het WellnessInstituut.  Wij zullen je hier tijdens de opleiding of de informatiedag alles over vertellen.

Voordat je jezelf gediplomeerd wellnessmasseur mag noemen, dien je voldaan te hebben aan de eindtermen, welke getoetst worden tijdens het theorie- en praktijkexamen.

Deze opleiding bereidt je voor op het examen van het Nederlands Genootschap voor Sport- en Wellnessmassage. Dit is een officieel door de overheid erkende instantie in Nederland, gelieerd aan het NOC*NSF. Het N.G.S. is sinds een aantal jaar ook gespecialiseerd in wellnessmassage. Aan het einde van de opleiding kun je je N.G.S. diploma behalen. Het N.G.S. diploma wordt behaald via een landelijk examen bij een N.G.S. locatie. Je bent dan geregistreerd N.G.S. masseur en je krijgt een licentie.

Indien je geen landelijk examen wenst te doen, kun je er ook voor kiezen om examen binnen de opleidingsorganisatie van het WellnessInstituut te doenDit diploma wordt verzorgd door het WellnessInstituut zelf en je doet examen op onze eigen locatie. Na het behalen van dit diploma ontvang je geen licentie bij het N.G.S. en word je daar ook niet geregistreerd.

Voor beide diploma’s gelden dezelfde exameneisen. Je dient zowel een theorie- als een praktijkexamen af te leggen. Indien je vragen hebt over de verschillen tussen deze twee diploma’s, leggen wij dat graag uit tijdens een informatiebijeenkomst op één van onze locaties.

Wij adviseren altijd om examen te doen bij het N.G.S. Je behaalt dan een landelijk erkend diploma en je kunt je aansluiten bij de branche organisatie. Echter, na het behalen van beide diploma’s ben je in staat om zelfstandig een praktijk te voeren. Daarnaast kun je ook in wellnessresorts, fitnesscentra, beautysalons of andere organisaties aan de slag als wellnessmasseur. Tijdens de opleiding wellnessmassage leer je diverse massagetechnieken, zodat je verschillende soorten massages kan aanbieden. 

Het examengeld is niet bij de prijs inbegrepen. Voor de tarieven verwijzen wij je naar de website van het N.G.S. Je kunt hierbij rekening houden met het feit dat het WellnessInstituut staat geregistreerd bij het CRKBO en daardoor is vrijgesteld van B.T.W. 

Bezoek de website van het N.G.S. voor meer informatie over het examen.

Het lesgeld bedraagt €1.599,00. Dit is inclusief lesmateriaal (en eigendomsrecht over het lesmateriaal), een 10-badenkaart voor Thermen Holiday óf Veluwse Bron en gebruik van alle benodigde materialen zoals massageolie, een sporttas en 2 handdoeken en onbeperkt gebruik van koffie/thee. De kosten van het EHBSO- en reanimatie/AED certificaat en het examen zijn niet inbegrepen. 

Betaling dient te gebeuren voor aanvang van de opleiding. Termijnbetaling is mogelijk in 3 termijnen: 50% voorafgaand aan de opleiding en in de loop van het schooljaar nogmaals 2 termijnen van resp. 30% en 20%. Betalingscondities staan vermeld op de factuur. Indien je kiest voor termijnbetaling, dan ben je zelf verantwoordelijk bent voor het tijdig overschrijven van de bedragen. Bij geen tijdige betaling kan je de toegang tot de lessen worden ontzegd. Je kunt dan de lessen weer vervolgen, zodra het openstaande bedrag is voldaan.

Als je de opleiding N.G.S. masseur volgt bij het WellnessInstituut met een specialisatie in wellnessmasseur of sportmasseur, dan kun je via de website van het N.G.S. bruikbare documenten downloaden. Vraag aan je docent welk document voor jou van toepassing is.

Inschrijfformulier