N.G.S. Manuele Lymfe Drainage

Door middel van manuele lymfedrainage kan een diepe ontspanning ontstaan daar waar sport- of wellnessmassage een contra-indicatie is.

Wat is een Lymfedrainagemassage?

De lymfedrainagemassage is een subtiele en zachte massagetechniek waarbij het lymfecirculatiesysteem gestimuleerd wordt. Hierdoor wordt achtergebleven vocht afgevoerd. Lymfedrainage wordt toegepast op de plaatsen waar het lichaam een overmaat aan afvalstoffen in het weefsel heeft of problemen heeft met de afvoer van afvalstoffen.

Het grote verschil met de reguliere massages zit hem in de druksterkte die stukken lager is. Hierdoor wordt de filtratie van het bloed beïnvloed. Tijdens de opleiding leer je specifiek de stroming van het lymfevocht te bevorderen door de verschillende lymfedrainagetechnieken.

Ben je N.G.S. Sport- of Wellnessmasseur? Met deze opleiding verdien je 15 accreditatiepunten!

De werking van lymfedrainage massage

De manuele lymfedrainage kan al enkele uren na een trauma worden toegepast, hetgeen de herstelperiode aanzienlijk doet verkorten. Daarnaast werkt het preventief ter voorkoming van blessures en is daardoor een aanvulling voor de sportmasseur.

Ook voor de wellnessmasseur is het een aanvulling.  De lymfedrainagemassage is namelijk zeer geschikt voor vochtophopingen in armen, benen, enkels of elders in het lichaam ten gevolge van zwangerschap of leeftijd.

Vooropleiding/toelatingseisen
Voor de opleiding Manuele Lymfe Drainage dien je in het bezit te zijn van een erkend diploma Sportmassage of Wellnessmassage.

Inschrijven
Wil je je inschrijven voor de opleiding N.G.S. Manuele Lymfe Drainage? Vul dan het inschrijfformulier in.

Data van de opleiding:

Deze worden binnenkort bekend gemaakt.

Bennie Theunissen vertelt over MLD

GRATIS Workshop Manuele Lymfe Drainage
De unieke workshop en informatieavond over de MLD op 11 februari was een groot succes! 
Wil jij ook meer weten over de MLD? Welke technieken worden hierbij gehanteerd, hoe en wanneer pas je deze toe? Volg dan de opleiding Manuele Lymfe Drainage

 

Gediplomeerd N.G.S. Wellnessmasseur, en dan?

Op de site van het Wellnessinstituut lees je;
De opleiding wellnessmassage leidt je op tot een volwaardig en gediplomeerd masseur. Als wellnessmasseur kun je vervolgens werken bij een Wellnessresort of Spa, sportschool, beautysalon, samen werken met een fysiotherapeut praktijk of in je eigen praktijk.
Waarom is wellness in deze tijd belangrijk?
In ons drukke leven, waar we het maximale uit willen halen, werken we steeds harder. Bovendien wordt het werk dát we doen steeds passiever, dat wil zeggen; we zijn steeds meer zittend aan het werk. Uitermate ongezond, nu vastgesteld is dat ‘zitten het nieuwe roken is’. Tussen het werk- en gezinsleven door is er vaak onvoldoende tijd voor ontspanning en sport. Door al deze invloeden kan onze lichaamsbalans behoorlijk worden verstoord, wat fysieke en psychische klachten met zich kan brengen en wat zich uiteindelijk kan uiten in verhoogde spierspanningen en pijn.

En verder lezen we daar;

HANDELEN NAAR EEN ZORGVRAAG
Je onderzoekt, neemt waar en stelt een behandelplan samen. Je leert contra-indicaties herkennen (wanneer niet masseren) en indien nodig verwijs je iemand door naar een (sport)arts, manueel- of fysiotherapeut, sportzorg- of sportmasseur.
Je leert adviezen te geven voor een gezonde leefstijl en houding. Als Wellnessmasseur sta je dicht bij de gezondheidszorg. Stress is immers één van de meest voorkomende ‘ziekmakers’ van deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan stijve nekspieren door een verkeerde houding of stress. Je maakt kennis met verschillende massagetechnieken voor de rug, nek, armen en benen. Tevens leer je aanvullende massagetechnieken voor de buik en het gezicht. Je leert per lichaamsdeel /spiergroep een massage uit te voeren. Later in de opleiding leer je een volledige lichaamsmassage/ontspanningsmassage uit te voeren, waarbij je alle technieken samenvoegt.

Gediplomeerd NGS sportmasseur of sportzorgmasseur, en dan?

Op de site van het Wellnessinstituut lees je;

 

De opleiding N.G.S. Sportmassage leidt je op tot volwaardig en gediplomeerd masseur met tevens (praktische)kennis van blessure preventie en sportverzorging. Als Sportmasseur kun je vervolgens werken bij een sportclub of -vereniging, in samenwerking met een fysiotherapeut of in je eigen praktijk. Ook kun je ervoor kiezen om in een wellnessresort te gaan werken.
Bewegen is belangrijk, en in onze maatschappij steeds belangrijker. Bij een druk leven en ‘snelle’ voeding past sport vaak niet in het rijtje. Indien we toch gaan sporten, doen we dit vaak overhaast en belasten we ons lichaam teveel. De kans op spierpijn en blessures is hierbij groot. Ook nemen we te weinig rust en ontspanning. Uiteraard is ook in de topsport de kans op overbelasting en blessures groot.
Als sportmasseur heb je de taak om je cliënt voorlichting te geven over een goede leefstijl en sportprogramma’s, je masseert voor ontspanning of je geeft in sommige gevallen een stimulerende massage. Ook ben je ervoor om eventuele ondersteuning te geven bij het sporten door gewrichten en/of spieren te tapen en/of te bandageren.

Gediplomeerd sportzorgmasseur En dan?

Op de site van het Wellnessinstituut lees je;
De opleiding N.G.S. Sportzorgmassage is speciaal bedoeld voor de gediplomeerd sportmasseur die zich verder wil specialiseren.
In de opleiding Sportzorgmassage wordt de opgedane kennis uit de sportmassage opleiding verder uitgediept. De functieonderzoeken worden uitgebreid en leert specifieke rek- en krachttrainingstechnieken voor verschillende spiergroepen. Er wordt veel aandacht besteed aan de onderbouwing van het behandelplan (klinisch redeneren) en het interpreteren van onderzoeksgegevens. Er zullen meer en andere technieken aan de orde komen voor wat betreft het tapen en bandageren zodat je per situatie de juiste tapeconstructie kunt aanbrengen.
Je krijgt meer kennis en inzicht over verschillende symptomen van sportblessures, pees- en spierirritaties en belasting en belastbaarheid. Bovendien wordt de anatomie kennis verder uitgebreid middels Anatomie in Vivo. Met deze leermethode leer je de verschillende structuren van het lichaam beter herkennen.
En dan jouw praktijk.
Al snel kom je er achter dat je jouw cliënten meer wilt bieden. Veel wellnessmasseurs gaan dan ook voor;
Aromatherapie, Ayurveda massage, Balinese massage, bamboe massage, cupping massage, hot-coldstone massage, Indiase hoofdmassage, Lomi Lomi massage, stoelmassage en zo zijn er nog enkele te benoemen.
“Al snel kom je er achter dat je jouw cliënten meer wilt bieden”.
Wat we (nog) niet voorbij zien komen is een manuele lymfe drainage behandeling. De technieken die daar een essentiële rol spelen is vanuit het psycho-tactiele contact. Het echt in contact zijn met jouw cliënt. Je moet dan ook voelend in contact zijn anders is jouw inzet van nul en generlei waarde.
De uitkomst van jouw behandeling is ook nog eens meetbaar en dus, inzichtelijk voor jouw cliënt.
Een wellnessmasseur of sport(zorg)masseur krijgt een cliënt die ‘snotverkouden’ is. Welke behandeling ga je aanreiken? Wat zou echt effectief zijn voor de stofwisseling?
Een sauna bezoekje adviseren of……..hou je het binnen jouw praktijk?”
“Het heeft een grote toegevoegde waarde. Je zult echt een andere masseur worden herkenbaar, voelbaar, bij de cliënten door echte verleende zorg. “
Een manuele lymfedrainage van het gezicht biedt dan echt een uitkomst. De drainage zelf vertelt het hele verhaal al en daar nog bij, de ontspanning die jouw cliënt mag gaan ervaren.
Een ander voorbeeld.
Een sporter gaat, bv., door zijn/haar enkel. We kennen vanuit de sport(zorg)masseur koelen en een drukverband. Wat kunnen we nog meer als sport(zorg)masseur maar ook als wellnessmasseur? Het antwoord hierop is; Manuele lymfedrainage (MLD).
Twee uurtjes na het trauma starten met, in ons voorbeeld, manuele Lymfe drainage (MLD) van het been. Het genezingstraject wordt ‘aanzienlijk’ verkort. Bedenk daarbij dat een, naar ons voorbeeld, enkeltrauma verscheuringen geeft van capillairen. Daarbij komen eiwitten vrij die vocht vasthouden en niet meer via de bloedcirculatie afgevoerd kunnen worden. Zij, die eiwitten, moeten worden afgevoerd middels het lymfesysteem en laten we die nu een helpen hand kunnen aanreiken middels MLD.
Je zou al honger kunnen krijgen naar meer, NA een workshop MLD van been en/of gezicht.
MLD is eigenlijk echt een must voor een masseur.
Het heeft een grote toegevoegde waarde. Je zult echt een andere masseur worden herkenbaar, voelbaar, bij de cliënten door echte verleende zorg.
Bennie Theunissen
Bennie Theunissen
Docent MLD