Inhoudelijke informatie


Theoretische vakken

Naast de praktische vaardigheden wordt tijdens de opleiding Wellnessmassage theoretische kennis van anatomie en fysiologie gedoceerd. Onmisbaar indien je je beroep als masseur wilt uitoefenen. Begrippen worden geleerd in de Latijnse taal. Dit kan als moeilijk worden ervaren, maar de kennis staat centraal voor het begrijpen van alle mechanismen in het menselijk lichaam die de lichaamsbalans in stand houden. Bovendien is het belangrijk medische termen te kennen om goed te kunnen communiceren met collega’s. Naast de vakken anatomie en fysiologie, krijg je de bijvakken kwaliteitszorg en massage theorie. Hierin worden klachtprocedures, hygiëne, wet-en regelgeving en de theorie achter de massage besproken. Tijdens de opleiding wordt hier aandacht aan besteed maar het is belangrijk dat je thuis ook veel zal moeten studeren. Het theorie examen wellnessmassage bevat enkel de twee vakken anatomie en fysiologie. De rest van de vakken zullen tijdens het praktijkexamen worden behandeld.

Portfolio
Gedurende de opleiding maak je een portfolio. In dit portfolio komen vier cliëntendossiers, je theorie-examens, een reanimatie diploma en een ingevuld protocol van aromatherapie. Je cliëntendossiers dienen zoveel mogelijk naar waarheid te worden ingevuld. Daarom is een kleine snuffel stage mogelijk. Dit dien je zelf te regelen en betreft een snuffelstage van 4 uur. Dit is echter niet verplicht. Wij zullen je hier tijdens de opleiding of de informatiedag alles over vertellen.

Reanimatie met AED wordt op een vaste lesdag aangeboden. Je dient op deze dag aanwezig te zijn om het reanimatie-diploma te halen.

Kerntaken van de wellnessmasseur:
– Anamnese afnemen en opstellen van een behandel- en adviesplan.
– Masseren van cliënt naar aanleiding van een zorgvraag.
– Masseren van de cliënt ter algemene onstpanning of beleving.
– Voorlichting en advies geven aan cliënt.
– Registreren en gegevens vastleggen van cliënt.

Aan het einde van de opleiding kun je je N.G.S. diploma behalen. Het N.G.S. diploma wordt behaald via een landelijk examen bij het N.G.S.. Je bent dan geregistreerd N.G.S. masseur en je ontvangt een licentie. Indien je geen landelijk examen wenst te doen kun je er ook voor kiezen om examen binnen de opleidingsorganisatie van het WellnessInstituut te doen. Dit diploma wordt verzorgd door het WellnessInstituut zelf en je doet examen op onze eigen locatie. Na het behalen van dit diploma krijg je geen licentie bij het N.G.S. en je wordt daar ook niet geregistreerd. Voor beide diploma’s gelden dezelfde exameneisen. Je dient zowel een theorie- als een praktijkexamen af te leggen. Mocht je vragen hebben over de verschillen tussen deze twee diploma’s dan leggen wij dat graag uit tijdens een informatiemiddag op één van onze locaties.

Wij adviseren altijd om examen te doen bij het N.G.S. Je behaalt dan een landelijk erkend diploma en je kunt je aansluiten bij de branche organisatie. Echter, na het behalen van beide diploma’s bent je in staat om zelfstandig een praktijk te voeren. Daarnaast kunt je ook in Wellnessresorts, fitnesscentra, beautysalons of andere organisaties aan de slag als Wellnessmasseur. Je hebt met deze opleiding tot wellnessmasseur diverse massage technieken geleerd om verschillende soorten massages aan te kunnen bieden. Tijdens de opleiding worden echter geen marketingstrategiën of bedrijfskundige kwesties behandeld.

HANDELEN NAAR EEN ZORGVRAAG

Je onderzoekt, neemt waar en stelt een behandelplan samen. Je leert contra-indicaties herkennen (wanneer niet masseren) en indien nodig verwijs je iemand door naar een (sport)arts, manueel- of fysiotherapeut.

Je leert adviezen te geven voor een gezonde leefstijl en houding. Als Wellnessmasseur sta je dicht bij de gezondheidszorg. Stress is immers één van de meest voorkomende ‘ziekmakers’ van deze tijd. Denk bijvoorbeeld aan stijve nekspieren door een verkeerde houding of stress. Je maakt kennis met verschillende massagetechnieken voor de rug, nek, armen en benen. Tevens leer je aanvullende massagetechnieken voor de buik en het gezicht. Je leert per lichaamsdeel /spiergroep een massage uit te voeren. Later in de opleiding leer je een volledige lichaamsmassage/ontspanningsmassage uit te voeren, waarbij je alle technieken samenvoegt.

BELEVING EN ONTSPANNING VOOR DE GAST

Een wellnessmasseur zal te maken krijgen met zogenaamde ‘belevingsmassages’. Men ziet een Dagje Wellness, met daarbij een heerlijke massage, steeds meer als een ontspannen dagje uit. Er wordt verwacht dat er een goede massage wordt gegeven, met tegelijkertijd een zekere beleving. Denk hierbij aan een goede sfeer in de massageruimte met ontspannende muziek, verlichting, een heerlijke geur en daarnaast een fijne ontspanningsmassage, zodat je cliënt als herboren van je massagetafel komt.

In de opleiding leer je de technieken van een hotstone massage, Indiase hoofdmassage en algehele klassieke ontspanningsmassage in combinatie met aromatherapie.

Onze ervaren en goed onderlegde docenten vertalen de stof op boeiende wijze naar de praktijk van alledag. Het WellnessInstituut is in het bezit van sfeervolle opleidingsruimtes met alle benodigde producten en materialen. Je wordt opgeleid tot zelfstandig Wellnessmasseur die maatregelen kan nemen ter verbetering van de fysieke gesteldheid van de cliënt en voorlichting en/of advies kan geven over de essentie van gebruik en houding van het bewegingsapparaat. Ook kun je de zogenaamde belevings- of ontspanningsmassage toepassen indien er geen specifieke zorgvraag is. Je hebt daarbij een rol als vertrouwenspersoon en dient rekening te houden met zwijgplicht.